PELLETKÉSZÍTÉS OTTHON

  nyomtatási kép

Amikor zord az idő és végképp nem tudunk mást csinálni, akkor megpróbálkozhatunk egy kis házi pelletkészítéssel. A pellet mostanában nagyon népszerű csali, illetve etetőanyag lett és aki szeretne kicsit spórolni, annak megéri némi befektetést eszközölni a későbbi megtérülés reményében. Persze nem ez a lényeg, hanem hogy kipróbáljuk magunkat a csaligyártás terén is. Nem utolsó szempont pedig a gyorsaság, hiszen fél óra alatt - akár közvetlenül a horgászat előtt - elkészíthető egy adag és akkor tényleg FRISS pellettel horgászhatunk.

Erdei Attila mesterhorgász ötlete volt a pelletnyomó, amit ehhez a művelethez fel kell használnunk. A horgászboltokban bárki megrendelheti ezt az ötletes kis szerkezetet. Tartozik hozzá maga a pelletnyomó, amivel fúrt pelleteket készíthetünk és egy fából készült "méretező". Ez azért szükséges, hogy az alapanyagot pont akkorára méretezhessük, amit a nyomóval tökéletesen ki lehet formázni. Több féle méret létezik, nekem speciel 11 mm-es van.

A nyomó és a forma.

Jól láthatók a tüskék, amiktől fúrt pellet keletkezik.

Szerszám igény.

Az interneten megtekinthető az a kisfilm, amit Erdei Attila készített a pelletnyomó használatáról. Igaz, hogy Ő a gyárilag előállított, kész alapanyagokból dolgozik. Viszont kis kreativitással bárki otthon is kikísérletezhet összeállításokat, amit tökéletesen fel lehet használni a pelletkészítéshez. Érdemes kis adagokkal kezdeni, hiszen, ha valamiért nem sikerülne, akkor senkit nem ér nagy kár, pl. 10dkg alapanyag elvesztésével. Én most nem fogok kitérni receptekre, inkább a folyamat egyszerűségét kívánom bemutatni. A tészták színét most ne nézzük, mi több adagot is csinálunk egyszerre. Lényeg a munkafolyamat.


Esetleges alapanyagok

Indul a keverés. Most még nem túl gusztusos.

A kész tészta

Az alapanyagok azért lehetőség szerint ne legyenek túl darabosak, szerintem a liszt állagúakkal könnyű dolgozni. Én is 10 dkg-os kiszerelésekkel kezdtem, de ha már megvannak az arányok, akkor nagyobb adagokat is lehet egyszerre gyúrni. Mindenképpen szükségünk van egy kis konyhai mérlegre, amivel minden hozzávalót pontosan ki lehet mérni. Kell egy kézimixer, teáskanál és ízlés szerint bármilyen eszköz, amivel a folyamatot kényelmesebbé tehetjük. Én, amit a képeken látni is lehet még a kislányomat is bevontam a készítésbe, hiszen a gyerekeknek - pláne amelyik horgászik is - nagy élmény az ilyen gyurmázás.
Tehát, ha kitaláltuk, hogy miből fogjuk készíteni a pelletet, akkor álljunk neki. Mérjünk ki kb. 10dkg szárazanyagot ízlés szerinti összeállításban. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy olyan anyagok is kerüljenek bele, ami ragasztja is a masszát. Amikor ez megvan, szükség van ehhez a mennyiséghez kb. két teáskanál olajra. Ez lehet kukoricacsíra olaj, mogyoróolaj, de aki tényleg olcsón akar dolgozni, az használhat egyszerű napraforgó olajat is. Az olaj a formázás megkönnyítése miatt is kell.

A kész masszát  egyenletesen dolgozzuk bele a formába.

Én ezzel a fa lappal még elegyengetem.

Indul a "szaggatás".

Még a gyerekek is élvezik.

Mint a pogácsát, csak kicsiben.

Mehet a mikrózást álló dobozba.

Egy adag pellet.

Kb. két perc elég neki.

Aroma azonban mindenképpen szükséges, hogy fogósabbá tegyük a pelletet. Kell egy tojás és esetleg ételszínező, amivel a színt megadhatjuk. Hangsúlyozom, hogy ez nagyon le van egyszerűsítve, de a kísérletező kedvűek bonyolíthatják. Ha esetleg elsokallnánk a folyékony adalékokkal, akkor némi szárazanyag hozzáadásával keményíthetünk a tésztán. A lényeg, hogy a kész anyag elváljon az edény falától és ne legyen ragacsos. A szaggatásnál mindenki megláthatja, hogy milyen keménységűre kell keverni, mert ha túl puha, akkor lehetetlen normális pelleteket kinyomni belőle. Szerintem a jó tészta a bojlitésztával mutat hasonlóságot. A kézimixerrel lehet keverni, de én mindig kézzel fejezem be, mert valószínűleg egyikünk asszonya sem örülne, ha kivégeznénk, leégetnénk a gépet. Ha a keveréssel megvagyunk, akkor a tésztánkat bele kell igazítanunk a formázóba. Ezt lehet kézzel csinálni, esetleg kanállal. Én egy fa lapocskát használok arra, hogy egyeneletesen legyen eldolgozva az anyag. Szaggatás után a kész pelleteket egy mikro álló edénybe teszem és két percre berakom a mikróba. Érzékeny orrú feleségeket addig küldjük el szomszédolni, mert az édes pelletek még csak-csak "jóillatúak", na de a halas....

Én így szárítom

Így pedig tárolom

Szóval utána nem árt szellőztetni. Akinek van kinnt műhelye, az jobban teszi, ha kinnt kísérletezik. Ámbár szerintem a halas pellet nem büdös, hanem halszagú. Megítélés kérdése.
Az így elkészített pelleteket fel lehet használni azonnal, vagy lehet szárítással tartósítani, esetleg lefagyasztani. Jó kísérletezgetést!

         Írta és fotók: Tépeti